داروسازی یکی از اولین دانشهای بشر است. در ابتدا، داروسازی از پزشکی جدا نبود ولی با پیشرفت علوم و تخصصی شدن آن، داروسازی به تدریج از پزشکی جدا شد و بهعنوان علم مستقل، شروع به فعالیت کرد. تاریخچه داروسازی در ایران، به تأسیس دانشگاه جندی شاپور در زمان ساسانیان باز میگردد. بعد از اسلام، داروسازی در سرزمینهای تحت تملک آن، پیشرفت زیادی داشت.
ابوبکر محمدبن زکریای رازی، مهمترین داروساز دوره اسلامی است. رازی در نخستین سده اسلامی درسال ۲۵۱ در ری متولد شد.. بهدلیل نگارش کتب مختلف در موضوع داروسازی، عموماً زکریای رازی را بهعنوان داروساز میشناسند. رازی را مؤسس بیمارستانهای ری و بغداد نیز میدانند[۱].
جرم احتکار دارو یکی از جرایمی است که موجب به خطر افتادن جان انسانها میشود. کاهش داروهای مورد نیاز مردم، ضررهای جبرانناپذیری به آنها وارد میکند. کمبود دارو در بازار و افزایش قیمت آن، سبب میشود مردم برای پرداخت هزینه کمتر، داروهای قاچاق یا تاریخ مصرف گذشته را خریداری کنند. این اقدام موجب به خطر افتادن سلامتی و حتی مرگ بیمار میشود[۲].
خانوادههای بهایی در شهر تهران با تملک آشکار و پنهانِ ۲۰ داروخانه و ۳ شرکت لوازم آرایشی و بهداشتی و انبارهای متعددِ غیرمجاز باند خطرناکی را تشکیل داده و همچنین با تبانی معدودی از پزشکانِ متخلف، برای تجویز داروهای مورد نظرِ باند یا داروی بیش از حد نیاز بیماران یا الزام بیمار به تهیه دارو از داروخانههای خاص، ماهیانه ارقام نجومی به پزشکانِ متخلف میپرداختند.
رادیو پیام دوست (رسانه بهائی) در بخش پیش خوان برنامه ۵ شهریور با کمال وقاحت با اشاره به مناسبت روز(روز دارو سازی) از محمد بن زکریای رازی داروساز و شیمی دان ایرانی سخن به میان آورده و از اهمیت علم داروسازی می گوید و در آخر بیان می کند که لازم و ضروری که در جهت پیشرفت این علم قدم برداریم احتمالا منظور این رسانه بهائی آن است که تا می توانیم دارو احتکار کنیم و با استفاده از آن جان مردم ایران را بیشتر به خطر بندازیم.
سخن پراکنی رسانه بهائی در حالی است که ۲۲ مرداد ۹ بهائی به جرم احتکار، قاچاق، پولشویی و سوءاستفاده از بیماری افراد در زمینه دارو دستگیر شدند که خبر کامل آن در همین سایت درج شده است[۳].
تشکیلات بهائی با وجود این رسوایی که به علت وجود مدارک به هیچ وجه قابل انکار نیست؛ با کمال وقاحت از روز داروسازی و اهمیت آن و همچنین تلاش برای پیشرفت این علم سخن می گوید.
[۱] – (پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی)
[۳] – وزارت اطلاعات در بیانیه ای از بازداشت شبکه گسترده خانوادهی بهاییِ اخلالگر در موضوع دارو خبر داد.
متن بیانیه به شرح ذیل است:
بهدنبال وصول گزارشهایی پیرامون بروز اختلالات مرموزی در عرضه برخی داروهای حیاتیِ بیماران و تشدید ناموجه این اختلالات در مقاطع خاص (همچون دورهی فراگیری ویروس کرونا در کشور)، این وزارتخانه بررسی و ریشهیابی مسئله را در دستور کار خود قرار داد.
گرچه در مراحل اولیّه تحقیقات، حضور و تأثیرگذاری منفی باندهای قاچاق و احتکار دارو کشف و مورد پیگیری قرار گرفت، اما به موازات گسترش و عمق یافتن جستارهای اطلاعاتی ـ امنیتی، علاوه بر باندهای خلافکار و انگیزههای سودجویانه، سرنخهایی از ارتباطات خارجی و قرائنی از دخالت برخی فرق ضالّه نیز در این عرصه کشف گردید.
تنها در یک نمونه، یکی از خانوادههای بهایی در شهر تهران با تملک آشکار و پنهانِ ۲۰ داروخانه و ۳ شرکت لوازم آرایشی و بهداشتی و انبارهای متعددِ غیرمجاز به ارتکاب انواع تخلفات و جرایم از قبیل قاچاق و احتکار دارو، تقلب در داروهای مسافرتی، پولشویی با شیوههای بسیار پیچیده و چند لایه و فرار مالیاتی پرداخته بود.
تبانی با معدودی از پزشکانِ متخلف، برای تجویز داروهای مورد نظرِ باند یا داروی بیش از حد نیاز بیماران یا الزام بیمار به تهیه دارو از داروخانههای خاص، از انواع دیگر تخلفاتی بود که کشف شد و در مصادیقِ یافت شده، ماهیانه ارقام نجومی به پزشکانِ متخلف میپرداختند.
در ادامه تحقیقات، علاوه بر موارد مزبور، تعداد ۲۰ انبار مخفی متعلق به این خانواده حاوی داروهای قاچاق و احتکار شده و سایر اقلام بهداشتی و آرایشی نیز شناسایی گردید.
در ضربه وارده به باند فاسد مورد اشاره، تعداد ۹ نفر از عوامل اصلی با حکم مرجع محترم قضایی بازداشت و ۴۰ باب داروخانه و انبار توقیف شد.
یقیناً این اقدام گامی در مسیر سالمسازی فرآیند تأمین و توزیع داروی کشور و حمایت از وجهه جامعه شریف و فداکار پزشکی کشور است که همیشه و منجمله در مقطع همهگیری ویروس کرونا، مراتب وفاداری و جانفشانی خود را نسبت به ملّت عزیز ایران اثبات کرده و از بذل جان خود نیز دریغ نورزیدهاند.
سربازان گمنام امام زمان (عج) ضمن سپاس بیپایان از همراهی مردمی و همکاری جامعهی متعهد پزشکی در مراحل شناسایی و برخورد با این باند فاسد، از همهی هموطنان گرامی استدعا دارند که هرگونه اطلاعات پیرامون شبکههای مشابه احتمالی را به ستاد خبری وزارت اطلاعات (شماره ۱۱۳) گزارش نمایند.