در این مطلب میخواهیم به این نتیجه برسیم که چگونه احکام ارث، چگونه ادعای پوچ تساوی حقوق زن و مرد بهائی را باطل میکند؟!؟!؟
آنچه در ادامه می خوانید
۱-تفاوت طبقاتی سهم الارث زن و مرد
یکی از هزاران مسئله ای که نشاندهندۀ تفاوت میان حقوق زنان و مردان در آیین بهائی است، مسئلۀ ارث است.
طبق احکام بهائی، ارث در ۷ طبقه و بهصورت ۲۵۲۰ سهم میان وراث زیر تقسیم میشود:
۱-اولاد: ۱۰۸۰ سهم – ۴۲ درصد
۲- زن یا شوهر: ۳۹۰ سهم – ۱۵ درصد
۳- پدر: ۳۳۰ سهم – ۱۳ درصد
۴- مادر: ۲۷۰ سهم – ۱۰ درصد
۵- برادر: ۲۱۰ سهم – ۸ درصد
۶- خواهر: ۱۵۰ سهم – ۶ درصد
۷- معلم: ۹۰ سهم – ۳ درصد
تفاوت ارث پدر و مادر و تفاوت ارث برادر و خواهر یکی از این موارد عدم رعایت تساوی زنان و مردان است. پدر ۵٫۵ سهم، مادر ۴٫۵ سهم، برادر ۳٫۵ سهم و خواهر ۲٫۵ سهم از ۴۲ سهم را ميبرد. (گنجينه حدود و احکام، عبدالحميد اشراق خاوری، ص۶۷).
۲- پسر بزگتر صاحب خانه و لباس متوفی!!!
طبق احکام آیین بهائی، غیر از تفاوتی که در طبقات سهم الارث میان زنان و مردان وجود دارد، خانه و لباس فرد متوفی نیز به پسر بزرگتر میرسد. این دو مورد جدای از بقیه ارث هستند.
حضرت عبدالبهاء جلّ ثنائه در لوح بشير الهی شيراز ميفرمايند قوله جلّ ثنائه:
“دار مسکونه و البسه مخصوصه تعلّق بولد بکر دارد يعنی ارشد اولاد متوفّی نه بعموم اولاد ذکور”.
و در لوح ديگر نازل قوله جلّ ثنائه:
“و اما ما سئلت عن الدّار المسکونة فهی للولد البکر خاصّة مع توابعها من اصطبل او مضيف او خلوة و امّا الدّيار السّائرة الغير المسکونة مقسومة بين رجال و نساء من الورثه”. و در لوح ديگر نيز که بهعنوان بشير الهی نازل ميفرمايند قوله جلّ ثنائه:
“و امّا در آيه مبارکه از ذکر ذکور دون اناث مقصود ولد بکر است”» (اشراق خاوری،گنجینه حدود و احکام، ص۱۲۵- ۱۲۶).
و مراد از ولد بکر بزرگترين اولاد ذکور موجود است. “سؤال ـ دار مسکونه و البسه مخصوص ذرّيّه ذکور است دون الأناث و الورّاث، هرگاه ذرّيّه ذکور نباشند تکليف چيست؟
جواب ـ قوله تعالی مَن مات و لميکن له ذرّيّة ترجع حقوقهم الی بيت العدل. نظر به اين آيه مبارکه دار مسکونه و البسه مخصوصه به بيتالعدل راجع است.” (اشراق خاوری، گنجینه حدود واحکام، ص۱۲۹).
این تفاوت ارث ارشد اولاد ذکور (پسر بزرگتر) با اولاد اناث ( دختران ) است که خانه مسکوني و در صورت تعدد خانهها يکي از بهترين خانههاي پدر (درصورتيکه در وصيتنامه، قيد ديگري نباشد)، به پسر ارشد مؤمن ميرسد و به دختر ارشد، اگرچه پسري هم موجود نباشد، نميرسد (در شرايطي که فرد بهائي فاقد فرزند ذکور باشد، خانه مسکوني او به بيتالعدل خواهد رسيد).
(عبدالحميد اشراق خاوري گنجينه حدود واحکام مؤسّسهء ملّي مطبوعات امري نشر سوم – ١٢٨ بديع ص۱۲۵)
با تشکر از آقای زارع تهیه کننده مطلب